Op de sofa

img_2509

Corina Bloem is schrijfster en stresscounselor. Ze  is zó lief dat ze me moeiteloos de antwoorden op iedere vraag ontfutselde en me tot ons beider plezier op haar sofa ontleedde.

Haar verslag vind je hier op haar prachtige site.

 

schermafbeelding-2016-10-26-om-09-07-32

 

Conny Hoogendoorn

25 oktober 2016

img_3402Vandaag, bij mij op de sofa, Conny Hoogendoorn. Een debutante van slechts 57 lentes. Persoonlijk vind ik het razend knap dat ze in relatief korte tijd haar saaie boodschappenbriefjes heeft weten om te toveren tot boeiende huzarenwerkjes,  die haar lezers wakker houden. Ze schrijft verhalen over ‘gewone mensen’. Ze ontroeren, maken nieuwsgierig, zijn doorspekt van een scala aan emoties. Haar mooiste verhalen heeft ze samengebracht in de kleurrijke bundel “Tegenwicht”.

1.
‘Daar sta je dan, Conny. In je badkamer, aan de wastafel. Eventjes tandenpoetsen. Je kijkt in de spiegel. Vertel eens, wat en wie zie je?’
‘Dat hangt van het tijdstip af. ’s Ochtends denk ik: nee, hè! Ben ik dat verkreukelde ouwe besje? ’s Avonds ben ik wat milder. Dan zie ik een liefhebbende moeder en echtgenote, een hardwerkende onderneemster en een ploeterende schrijfster. In die volgorde. En dan ben ik redelijk tevreden, hoor. Daartussenin probeer ik zo min mogelijk in de spiegel te kijken. Dat scheelt een slok op een borrel!’

2.
‘Hoe begin je aan een verhaal, boek en/of gedicht?’
‘Over een verhaal “sudder” ik een paar dagen. Dan verwerp ik het of ik begin te schrijven. De eerste kladversie staat vrij snel, maar meestal vind ik daar in de definitieve versie weinig van terug. Ik ontdekte pas dat mijn eerste alinea’s in feite altijd sneuvelen. Die dienen in feite alleen maar om mij in het verhaal te brengen. Gedichten schrijf ik uitsluitend ’s nachts. Meestal na een glaasje wijn. Daarom zijn het er zo weinig.’

3.
‘Welke drie boeken springen naar voren in je boekenkast?
Wat zijn je favoriete schrijvers? Wat zijn de titels? En waardoor zijn het jouw favoriete boeken?’
‘Dit is de vraag die ik altijd vrees. Want dat betekent dat ik het magnifieke Karakter van Bordewijk of uiterst opwindende Zout op mijn huid van Benoite Groult moet verkiezen boven het betoverende Jane Eyre van Charlotte Bronte, het eeuwig beklijvende Schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón of het onder je huid kruipende Ruimte voor vrouwen van Marilyn French. Dat is net zoiets als zeggen dat je van je ene kind meer houdt dan van je andere, zoals Sophie in William Styron’s Sophie’s Choise. Het spijt me, ik hou van allemaal even veel en kan je op deze vraag echt geen antwoord geven.’

4.
Een boek schrijven kost veel tijd en doorgaans ook veel research.   Hoe lang ben je bezig geweest met je verhalenbundel Tegenwicht?’
‘Ook deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden. Voor Tegenwicht heb ik 21 van mijn favoriete verhalen geselecteerd. Zo dateert mijn mans favoriete verhaal De Jacobsladder uit 2012 en mijn persoonlijke lievelingetje Rozen en ratten dateert van ruim drie jaar later. De andere 19 koos ik uit de verhalen die ik in de tussenliggende periode schreef. Maar om op je vraag terug te komen, veel tijd kost het zeker. Ik doe onwijs veel research, het móet echt allemaal kloppen Bovendien ben ik behalve een trage schrijfster ook nog eens niet snel tevreden. Mijn proeflezers lachen me altijd hartelijk uit als ik het over een definitieve versie van een verhaal heb. Dan weten ze dat er zeker nog drie volgen.’

5.
Wat vind jij de ideale omgeving om te schrijven?’
‘In de winter aan mijn keukentafel. Zomers het liefst onder een afdakje. Bij voorkeur in Frankrijk. Nou ja, buiten dus. In beide gevallen met Fink of Ben Howard heel zachtjes op repeat. Dan ben ik gelukkig tot op het bot.’

img_3400

‘Conny, een kiekje extra van alle mooie foto’s van je prachtige bundel Tegenwicht. De cover vraagt om een foto extra.’

6.
‘Voor welke uitgever heb je gekozen en waarom?’
‘Ik had niet zo veel te kiezen, hoor. Ik heb een aantal grote uitgevers benaderd. De gemiddelde afwijzing klonk als ‘U kunt beslist schrijven, mevrouw. We zien uw roman graag tegemoet, maar een verhalenbundel past niet in ons fonds.’ Gelukkig durfde uitgeverij EigenZinnig het avontuur wel met me aan.’

7.
‘De winst van een schrijfwedstrijd is een meet and greet met een bekende schrijver. Wie staat er op je verlanglijstje en waarom?’
Daarover hoef ik geen seconde na te denken: Roald Dahl, een bijzondere mens en de beste korte verhalenschrijver ooit. Maar ja, hij leeft niet meer. Adriaan van Dis dan maar? Die man boeit me mateloos. Ik zou heel veel van hem kunnen leren.’

8.
‘Wie van alle FB-vrienden-schrijvers, vind je veelbelovend ? Of wie wil je in het zonnetje zetten en waarom?’
O jee, jouw vragen liegen er niet om. Even nadenken… Van drie leuke FB-vriendinnen is pas een boek verschenen. Iris Houx is vreselijk grappig en haar Scoop! loopt als een trein volgens mij. Nienke Pool is de gekste leuke meid die ik ken en timmert met haar Falco en de gestolen Stympha’s stevig aan de weg. En natuurlijk staat Laaiend van Stiny Huizing, mijn zeer gewaardeerde proefleester, hoog op mijn nog-te-lezen-lijstje.’

9.
‘Het is eindelijk zover. Een proefexemplaar van je boek ligt, vers van de pers, op je schoot. Je ruikt er even aan, je strijkt over de prachtige cover. Je gaat er nogmaals mee aan de slag en vindt verdwaalde foutjes. Maar dan, daar staan ze, dozen met boeken op de eettafel. Niemand belt aan of je een boek hebt geschreven. Hoe ben je te werk gegaan, Conny? En door welke acties heb je de meeste boeken verkocht?’
‘Die proefdruk, Corina! Dat was zo geweldig! Het gevoel is nauwelijks te omschrijven. Ik werd onmiddellijk verliefd op de cover. En dat ben ik nog steeds!
Ik vond dat marketinggedoe erg lastig. Natuurlijk heb ik zoveel mogelijk gebruik gemaakt van social media en ben tot op de dag van vandaag bang dat mijn vrienden doodmoe van me werden. Ik heb diverse kranten benaderd en ben een paar keer te gast geweest bij ons lokale radiostation. Ook heb ik mijn best gedaan om bij de boekhandels in de regio in de schijnwerpers te komen, maar dat viel niet mee. Ondanks de ronduit lovende recensies waren ze huiverig Tegenwicht op voorraad te nemen. Dat snap ik wel, hoor. Het is minder riskant om bekende schrijvers in de winkel te leggen. Jammer is het natuurlijk wel. Het is voor mij niet goed in te schatten of mijn inspanningen veel hebben opgeleverd, maar het zal best geholpen hebben. Maar signeren bij onze Houtense Bruna is wel een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan. Wat een feestje was dat, zeg!’

img_3399

10.
Wat staat er op je schrijfagenda voor de komende tijd en eventueel voor 2017?’
‘Sinds enige tijd probeer ik me te focussen op mijn roman en zo nu en dan maak ik een uitstapje naar een kort verhaal.
Voor het eerst sinds ik vier jaar geleden begon met schrijven doe ik nu aan geen enkele wedstrijd mee. Wel ben ik genomineerd voor de Stimuleringsprijs 2016. Begin deze maand werd de shortlist bekend gemaakt en tot mijn grote blijdschap kwam ook Tegenwicht in het rijtje van vijf voor.

Zeg, lieve Bloem, mag ik van de gelegenheid gebruik maken om te zeggen dat het tot en met 31 oktober mogelijk is om op mijn boek te stemmen?’ http://www.schrijverspunt.nl/stimuleringsprijs-2016

‘Denk je dat jij je lezers zo ver kan krijgen? Vast wel, als jij het vraagt zeker!!’

‘Grijnzzz…kleine moeite, Conny.
Dankjewel en ik hoop van harte dat je de prijs binnensleept.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *